Ajatuksia

Mihin olemme matkalla?

  Neljä vuotta sitten ollessani vuoden 2015 eduskuntavaaliehdokkaana ajattelin — ja kirjoitin — silloin harjoitetusta politiikasta seuraavasti:
”Politiikkaa ovat leimanneet yhä kovemmat arvot. Sen ovat saaneet aikaan taloudellinen kriisi ja Venäjän toiminta Ukrainassa. Hyvinvointiyhteiskunta ja turvallisuus, johon me suomalaiset olemme tottuneet, ovat uhattuina.

Sosiaali- ja terveydenhoitouudistuksesta, jonka piti yhtenäistää hoitoprosessit ja parantaa kaikille kansalaisille tarjottavaa palvelua, näyttää tulevan kallis ja byrokraattinen hanke. Lakiehdotus on kunnallisen demokratian ja itsemääräämisoikeuden irvikuva. Se laiminlyö kokonaan lähidemokratian periaatteet ja ihmisille tärkeiden lähipalveluiden merkityksen.

Ilmastonmuutos on tosiasia, ympäristökatastrofit lisääntyvät kaikkialla maailmassa, puhtaasta vedestä on pulaa ja ilmanlaatu on monissa miljoonakaupungeissa hengenvaarallisen saastunutta. Myös täällä kotimaassa sään ääri-ilmiöt yleistyvät.

Onko hallitus uudistusinnossaan ja kaikkien kriisiensä keskellä kokonaan kadottanut tuntuman siihen, mihin me olemme matkalla ja mikä meille suomalaisille on tärkeää?”

Nyt, neljä vuotta myöhemmin voin todeta, että kirjoitus on yhä ajankohtainen. Maailmantalous kulkee vuoristorataa eivätkä kriisipesäkkeet ja uhkapilvet ole väistyneet. Päinvastoin. Tilanne Syyriassa, USA:n arvaamaton presidentti ja ilmastonmuutoksen aikaansaamat sään ääri-ilmiöt uhkaavat nyt koko maailman turvallisuutta. Isot muutokset ovat hitaita, mutta äkillisistä katastrofeista voi olla arvaamattomia seurauksia.

Suomi on yksi maailman turvallisimmista ja onnellisimmista maista ja uuden tutkimuksen mukaan me tuotamme myös eniten hyötyä maailmalle. Siksi meidän tulee tunnollisesti puolustaa hyvinvointiyhteiskuntaamme ja pyrkiä olemaan jatkossakin esimerkkinä ja edelläkävijänä muille.

Itse haluan jatkaa sellaisen politiikan harjoittamista, joka perustuu hyvinvoinnin, osallistamisen ja ympäristövastuun edistämiseen. Eli politiikan, joka tukee yksilöä eri elämäntilanteissa, luo turvallisuutta arkeen ja kannustaa sekä työntekoon että yhteisen yhteiskuntamme rakentamiseen.

En ole yhden asian ajaja vaan haluan edistää useampia tulevaisuuteen tähtääviä kehityshankkeita ja korjata yhteiskunnallisia epäkohtia. Tasa-arvo ja elävä kaksikielisyys ovat minulle sydämenasioita ja katsonkin lasieni läpi kaikkia poliittisia kysymyksiä myös sekä naisten ja miesten välisen tasa-arvon että kielellisten oikeuksien näkökulmasta.

Kansanedustajana ja Uudenmaan vaalipiirin kansanedustajaehdokkaana olen tietoinen kaikista merkittävistä maakuntamme tulevaisuuden haasteista. Uusimaa on Suomi pienoiskoossa. Tunnemme niin pääkaupunkiseudun kuin maaseudunkin mahdollisuudet ja ongelmat. Samoin pienempien kaupunkien ja kuntien tulevaisuuden elinvoiman ja elinympäristöjen haasteet. Uudenmaan erityispiirteet ja yli 1,6 miljoonan asukkaan näkemykset tulee huomioida kun uusia reformeja ja suunnitelmia valtakunnassa valmistellaan. Me tarvitsemme työvoimaa ja investointeja, vahvaa infrastruktuuria, toimivaa joukkoliikennettä, parempaa tieverkostoa ja voimakasta panostusta koulutukseen ja tutkimukseen. Koko Uusimaa on pidettävä elinvoimaisena!

Lehdistötiedotteet:
 (linkki RKP:n sivuille)

 Muita kirjoituksia:
Rokotuskattavuudesta huolehdittava
Helsingin Sanomat, mielipide, 31.8. 2017
 Lue lisää >