Helsingin Sanomat, mielipide, 31.8. 2017

 Rokotuskattavuudesta huolehdittava


 Kevään ja kesän aikana olemme saaneet raportteja tuhkarokkoepidemioista eri puolilta Eurooppaa ja tauti on myös vaatinut uhreja. Rokotekattavuuden väheneminen on alkanut huolestuttaa suomalaisia päättäjiä, kun myös meillä on todettu tuhkarokkoa rokottamattomilla henkilöillä, mm. Savonlinnassa.

Rokotukset ovat yksi suomalaisen terveyshoidon parhaista menestystarinoista. Vielä 70-luvulla alle 10 % lapsista rokotettiin tavallisimpia tappavia tauteja vastaan ja tänään pikkulasten rokotuskattavuus koko Suomessa on yli 90%.

 Suurimmalle osalle lapsiperheistä rokotukset ovat olleet itsestäänselvyys, mutta nyt on tapahtumassa jotain. Hyvinvointiyhteiskunnassamme on helppoa saada rokotus. Valtiolla on kattava rokoteohjelma, joka on kaikille maksuton. Mutta emmekö enää usko, että nämä taudit voivat tarttua meihin, kun niin monet perheet jättävät lapsensa rokottamatta? Varmasti myös narkolepsiatapauksilla on oma osuutensa vanhempien huoleen rokotusten turvallisuudesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos varoittaa rokotuskattavuuden jäävän joillain terveyskeskusalueilla alle 95 %, joka on tuhkarokon kriittisenä pidetty raja laumasuojalle. Kun laumasuoja ei enää päde, rokottamattomien riski sairastua kasvaa. Suomessa onkin väläytelty rokotepakkoa, kuten Italiassa, missä rokottamattomia lapsia ei päästetä kunnalliseen kouluun. Itse en usko pakkoon, vaan valistukseen ja dialogiin. Suomen ei tulisi kulkea tietä, missä lapsia rangaistaan vanhempien valinnoista ja päätöksistä. On kuitenkin vaikeata verrata Suomen tilannetta Italiaan. Meillä on kuitenkin vielä hyvä rokotuskattavuus ja epidemioiden riski on melko pieni. Mikäli tämä tilanne nopeasti muuttuisi tulisi kaikkia keinoja lasten suojelemiseksi puntaroida tarkoin. Saksassa suunniteltu sakkokäytäntö ei myöskään lisäisi rokotesuojaa, vaan vain valtion kassaa.

Tärkeintä nyt on antaa riittävästi tukea, tietoja ja resursseja terveydenhuollon ammattilaisillemme ja varsinkin terveydenhoitajille, jotka työskentelevät perheiden ja lasten kanssa. Neuvoloille tulisi antaa tietoa ja toimintaohjeita, miten toimia rokotusvastaisten perheiden kanssa. Uskon, että tiedon ja valistuksen kautta suomalaiset itse ymmärtävät rokotusten tärkeyden. Rokotuspakko on äärimmäinen keino, jonka läpiviemisen onnistumista suuresti epäilen.

Panostukset ennaltaehkäisevään työhön ovat tärkeitä. Ne säästävät rahaa ja inhimillistä kärsimystä. Tämän vuoksi perustimme alkukesästä parlamentaarisen rokoteryhmän. Ryhmä tulee syksyn aikana keskustelemaan ajankohtaisista teemoista eri asiantuntijoiden kanssa, osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja huolehtimaan rokotusohjelmien toimivuudesta myös tulevassa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa.